06 1998 50 15 (bereikbaar 24/7) info@onderonsuitvaart.nl

Geur-herinnering
Hoe ongrijpbaar en onbeschrijfelijk geuren ook zijn, ze beschikken over een krachtig vermogen een luik vol herinneringen te openen, mits ze één keer aan een bepaalde ervaring of herinnering gekoppeld zijn.

Vakantie
Zo waren wij twee jaar geleden met vrienden op vakantie in Frankrijk.We wisten dat R. niet lang meer te leven had. In feite is hij kort na die vakantie overleden. Elke dag maakte we een feestje van wat we zouden gaan doen en eten. We haalden genieting uit zoveel mogelijk dagelijkse dingen. Lekkere ontbijtjes, strandjes, spelletjes, rommelmarkt, persoonlijke gesprekken, fijne wijntjes, podcasts in de hangmat, favoriete muziek in de auto en culinaire uitstapjes naar nog ongeproefde gerechten.

Wasmiddel
Op een dag kochten M. en ik ieder een ruime voorraad Marseille vloeibaar wasmiddel in de welbekende Franse supermarkt. We vielen allebei voor de typische nostalgische Franse zomergeur. Onlangs ontdekte ik dat de geur van bloeiende meidoorn gemixt met fluitenkruid -dat in de afgelopen weken alom tegenwoordig was- zeker wat weg heeft van deze geur.
En nu pas merk ik hoezeer deze geur gekoppeld is geraakt aan die laatste gezamenlijke Franse vakantie…
Ik heb nog een klein beetje van dit wasmiddel. Als ik er aan ruik, komen die dagen terug, met van alles er op en er aan, zelfs wat ik meende vergeten te zijn. Ook het huis van R. en M. in Nederland komt op mijn netvlies terug, omdat M. thuis aangekomen, de was natuurlijk met dit wasmiddel deed. Hun hele huis had in die periode een vleugje van deze geur.

Ingeprent
Bijzonder hoe sterk dat verband is en gek ook eigenlijk dat ik het nu pas opmerk.
In die tijd had ik er geen idee dat dit wasmiddel de geurherinnering op deze manier zou inprenten. Wel fijn dat ie er is. Als ik weer in Frankrijk ben, neem ik zeker wat flessen mee terug.

Herkenbaar?
Ik neem aan dat veel mensen zoiets hebben ervaren. Heb je ook zo’n positief geladen geurherinnering aan iets, iemand, een tijd of land? Ik ben heel benieuwd naar je verhaal.

info@onderonsuitvaart.nl