06 1998 50 15 (bereikbaar 24/7) info@onderonsuitvaart.nl
Mariele Mijnlieff, uitvaartcoach

Mariele Mijnlieff, uitvaartcoach

maak een afspraak

Keuze uitvaartbegeleiding

 

Mijn werk doe ik altijd met hart en ziel. In mijn vorige baan veranderde dat geleidelijk. Hierdoor ging ik op zoek naar werk dat wezenlijk is en mij weer meer tot mijn recht doet komen. Plotseling overleden er een aantal mensen in mijn eigen omgeving. Nooit vergeet ik de begrafenis van de man van mijn moeder. Misschien klinkt het gek maar ik voelde enorme voldoening die dag. Over hoe we alles hadden gedaan: anders, eigen, samen. Precies ‘Hans waardig’. Ook het samenzijn aansluitend op de crematie van mijn zwager, ‘het troosteten’ voelde voor mij als een fundament voor mijn nieuwe weg: het besef: ‘dit is belangrijk en voegt iets waardevols toe’. Door deze ervaringen hervond ik mijn kracht en kwaliteiten. Dit is wat ik kan en wil.

Uitvaartopleiding en vernieuwing

De opleiding deed ik bij Gaandeweg Uitvaart Educatie (2015) https://gaandeweguitvaarteducatie.nl/. Daar kreeg ik de geest! Een uitvaart begeleiden is meer dan wezenlijk werk. Ik vind het bijzonder, dankbaar werk en vind het fijn er een toegevoegde waarde in te hebben. Dus ging ik aan de slag om praktijkervaring op te doen (2016-2017). Mijn keus viel op kleine uitvaartorganisaties, Achaat, Lotus, Flare en Loteringen. Kleine eigenzinnige en integere uitvaartorganisaties waar ik veel heb geleerd. Nu wist ik zeker, dit wil ik doen! Maar ik wil het op mijn eigen manier doen. Een manier waarop naasten het afscheid helemaal zelf in de hand hebben. Daarom ben ik Onder Ons Uitvaart begonnen (2017).

Mijn overtuigingen en werkwijze

Ik zie mijzelf meer als ‘coach’ voor de familie dan als uitvaartleider of uitvaartverzorger. Mijn visie, benadering en werkwijze bij het coachen van afscheid is gebaseerd op onderstaande overtuigingen, samengevat in drie kernbegrippen: zelf-weten, samen-doen en goed voelend. Het resultaat geeft voldoening. Een goede basis voor vervolg.

 1. Zelf weten
  Steeds meer mensen geven liever zelf vorm aan afscheid en uitvaart, dan dit uit handen te geven. Ondanks of dankzij (?) de emoties weten mensen wat goed voelt en kloppend is. Als coach ga ik daarvan uit en vraag door om ‘dat weten’ naar de oppervlakte te krijgen. Mensen weten in elk geval wat ze niet willen. Dat kan helpen om de gewenste richting op het spoor te komen.
 1. Samen doen
  Verbinden en betrekken van allen die na staan en ‘iets willen doen’ brengt een waardevolle meerwaarde. Bij het organiseren en coördineren daarvan wil ik van toegevoegde waarde zijn.
  Wat mensen beweegt, bijzonder kwaliteiten, typerende eigenaardigheden, vrienden- en familiekracht komen in de week na overlijden juist sterk naar voren. Dat ‘iets kunnen doen,’ iets passends, biedt houvast en doelgerichtheid. Het heeft een zingevende, verbindende en helende werking.
 1. Goed voelend
  Het is belangrijk dat het afscheid en de weg ernaar toe goed voelt. Wat daarbij helpt is dat het ‘eigen is’, naar eigen inzicht, in eigen kring en informeel. Al is het ook normaal dat boosheid, verdriet, frustratie, onmacht en onenigheid onderdeel (kunnen) zijn van dit proces. Gaandeweg komt het inzicht, de bereidheid en consensus in de kring van naasten. Wat wie wat wil doen. De rol kan klein of groot zijn. De kring van betrokkenen kan groot of klein zijn, het afscheid kan eenvoudig of groots zijn, net wat passend is.

Betrouwbaar, enthousiast en toegewijd

Mijn kernkwaliteit
In mijn werk als maatschappelijk werker, preventiewerker, vertrouwenspersoon, projectleider, coördinator en adviseur is het gedreven zijn vanuit een persoonlijke en professionele visie, het sensitief zijn, samenwerken en organiseren, typerend voor mij. Bij het werken met de meest verschillende mensen is het aanspreken van eigen kracht altijd een rode draad geweest.

Bij de organisatie van een uitvaart -gebaseerd op mijn visie en werkwijze- komt mijn vermogen om aan te sluiten bij de eigenheid, diversiteit en kracht in de kring van naasten goed van pas.

Mijn netwerk
Ik werk graag samen en aanvullend op anderen, in een netwerk van deskundigen, die ieder hun eigen expertise, aanvullende dienst of kennis hebben in de uitvaartbranche.  Ik geloof in de meerwaarde van een netwerkorganisatie. Een netwerk van kleine zelfstandigen, die samenwerken op basis van gelijkwaardigheid. Uitvaartondernemers, die elkaar inspireren, steunen en versterken en vervangen ingeval van ziekte of vakantie.

Ervaringen van anderen

Bijzonder mooi en indrukwekkend
Mariele heeft als mens de perfecte balans tussen rust en daadkracht alsmede tussen betrokkenheid en overzicht. Heel bijzonder. Ze is echt gemaakt voor deze functie. En dan is het ook nog eens een hele prettige persoon om gedurende een week zo intens mee op te trekken/samen te werken. De uitvaart die we samen hebben georganiseerd werd door vele mensen als bijzonder mooi en indrukwekkend beschreven.
L M, vrouw 54, jan ’22

Een goed gevoel
Mariele houdt de grote lijn stevig in handen en pakt door waar het moet, maar geeft vooral de ruimte om tot beslissingen te komen die goed voelen en waar je ook naderhand nog steeds achter staat. Dit is van wezenlijk belang voor het rouwproces wat volgt. Ze kan deze 2 dingen heel mooi combineren die beide van belang zijn. Ik vond het ook heel mooi dat je aangaf dat je de nabestaanden juist niet ‘de zorg uit handen moet nemen’, maar ze juist bij beslissingen moet betrekken en dat het jouw taak is om, als er even geen antwoorden komen, de juiste vragen te stellen. Zo kom je tot beslissingen waar je ook naderhand een goed gevoel over hebt. En fijn dat je een beslissing ook later weer kunt aanpassen, zoals toen ik een dag van tevoren besloot, dat ik de kist niet wou laten dalen. Een telefoontje en het was geregeld. En ik ben nog steeds blij dat ik het heb aangepast.
B.B zomer 2021

Onvergetelijk
Ik vind het fijn en voel me gelukkig dat ik Mariele 1,5 jaar geleden ontmoet heb tijdens een informatieavond over uitvaart. Die informatie heb ik bewaard. Toen mijn man erg achteruit ging, kwam je voor een gesprek met mij en mijn dochter. Na het overlijden van mijn man heb ik meteen contact met jou gezocht en jij hebt heel rustig de touwtjes in handen genomen. Het was een bijzondere dag vanaf het begin tot einde heeft Mariele ons zo begripvol en met liefde begeleid. Het was en is onvergetelijk. Ook na deze verdrietige dag kon ik bij jou terecht met vragen. Mariele Bedankt.
 

Nog nooit zo’n mooi afscheid
We wisten dat mijn man binnen niet al te lange tijd zou overlijden. Ik had eens een advertentie gezien van onderonsuitvaart.nl  en nodigde Mariele uit om eens vrijblijvend met mij en mijn dochter over het afscheid te praten. Het gesprek met haar verliep zeer prettig en zij kwam met creatieve ideeën. Ik legde ze aan mijn man voor en hij kon er helemaal in mee gaan.Twee dagen later overleed hij toch nog heel plotseling. Na mijn telefoontje kwam Mariele meteen. Zij besprak alles tot in de kleinste details op de weg naar het afscheid.
Een afscheid waarvan de bezoekers zeiden dat ze nog nooit zo’n mooi afscheid hadden meegemaakt. Ook wij als familie hadden hier een bijzonder goed gevoel over.

Ondanks corona creatief en bijzonder
Mariele zat vol goede ideeën, zoals om de tuin als plek voor de afscheidsceremonie te gebruiken. Zo konden er in deze tijd van beperkingen door corona toch ruim 100 mensen aanwezig zijn. In plaats van aarde op de kist te gooien, had ze takjes fluitenkruid op een schaal liggen die elk van de aanwezigen op de kist konden gooien. Er waren heel veel bloemen. Terwijl de familie met genodigden napraatten, ging zij op het graf samen met onze kleindochter aan de slag om vazen half in te graven zodat de bloemen in water konden staan en langer houdbaar waren. Al met een al een geweldige begeleiding in een voor ons zeer verdrietige periode.Dank je wel, Mariele.
M K-v L, 3 juni 2021

Stap voor stap met ruimte voor rust
Als het dan toch plotseling zo ver is dat je je vader moet begraven, komt er een stortvloed op je af aan dingen die je moet regelen, in een paar dagen moet alles staan voor de begrafenis. Over alles moet je een keuze maken, dingen waar nooit over hebt nagedacht. De warme begeleiding van Mariele was een verademing. Zij hielp ons door alles heen en zorgde dat we dag voor dag de dingen deden die nodig waren, met het juiste tempo en ook ruimte voor rust. Ook konden we veel eigen ideeën kwijt voor het afscheid, zo werd het echt iets waar mijn vader zelf trots op zou zijn geweest. Dank je Mariele, zonder jou was het nooit zo mooi geweest als het was.

Zo maar online gevonden, haar website sprak ons aan.
Zo kwamen wij na het overlijden van onze moeder in aanraking met Mariele en daar hebben we zeker geen spijt van gehad. Haar inzet en inbreng was groot, net als haar respect voor onze wensen. Zo konden we met elkaar onze moeder een afscheid geven dat helemaal bij haar paste: warm, verdrietig, ontroerend, liefdevol, persoonlijk, informeel, en met een grote inbreng van de kinderen en kleinkinderen. Dat heeft ons veel voldoening gegeven. Mariele, heel erg bedankt en wij gunnen iedereen zo’n fijne betrokken uitvaartbegeleider.

Zorgvuldig en praktisch
“Reizen naar de andere kant van het land was voor jou geen belemmering om meteen beschikbaar te zijn en ons bij het afscheid te helpen met grote lijnen én details, zodat we nu helemaal het gevoel hebben dat het ONS afscheid was i.v.p. het uit handen te geven aan een uitvaartbedrijf met multiple choice vragen en checklijsten.
Het werd daardoor bijzonder, waardig en levendig. De herinneringen die we deze dag konden maken dragen bij aan een warmere herinnering aan onze moeder dan die van de afgelopen moeilijke jaren.
Zo’n ‘eigen uitvaart’, kan ik iedereen aanbevelen. Jouw betrokkenheid, zorgvuldigheid en praktische coaching zou ik iedereen aanbevelen. Omdat je een afscheid van een dierbare maar een keer goed kunt doen.”

Betrokken en professioneel
‘De begeleiding van Mariele hebben mijn vader en ik ervaren als zeer plezierig, betrokken en professioneel.
Heel fijn hoe ze naast je gaat staan en door pakt als het moet’.

Perfect
‘Ik heb Mariele ervaren als een vakvrouw met het hart op de juiste plaats. Zowel voor, tijdens als na het overlijden van mijn moeder kwam ze met zinvolle adviezen en is alles perfect verlopen.’

Grandioos
‘Afgelopen weekend kreeg ik de foto’s te zien die in de dagen rond de crematie zijn gemaakt. Gek genoeg brengen die heel goede herinneringen boven. Het lijkt als de dag van gisteren dat Joost naast me weggleed. Tijd speelt een raar spel met me. Bijna net zolang geleden was jij hier met een bijzondere toegevoegde waarde op alles wat we zelf al hadden gedaan. Jouw vanzelfsprekende aanwezigheid, je verassende inbreng, het eten bij ons thuis na de crematie, de kaarsen, foto’s en filmpjes… Je inzet heeft een grote rol gespeeld bij mijn beleving van die dagen. Ik vond en vind het grandioos hoe je dat hebt gedaan en wil dat nog maar ’s gezegd hebben’.

Eye opener
Mariele heeft ons op een fantastische wijze bijgestaan voor en na de crematie van mijn moeder. Ze heeft ons overal bij betrokken, vooral mijn moeder die weer even de regie in handen had. Ze was ernstig ziek en had veel pijn. Toch wilde ze vooral vasthouden aan mooie herinneringen. Onder Ons Uitvaart heeft haar gewezen op de mogelijkheid van een afscheid bij leven. In overleg met haar en directe dierbaren hebben we dit afscheid thuis gegeven. Familie, vrienden en kennissen hebben haar en elkaar allemaal ontmoet in een ontspannen bijna feestelijke sfeer. Mijn moeder heeft genoten. Ook van de genodigden hebben we louter positieve reacties ontvangen. Hoewel hier en daar een traan hebben we enorm gelachen en mooie herinneringen opgehaald.

In ons midden
Ik wil je nog even bedanken voor jouw geweldige, flexibele en heel goed meedenkende inzet, tijdens en voor de uitvaart van ons moeder. Het heeft ons alle vier goed gedaan om jou zo in ons midden te hebben en je bent van grote steun geweest voor ons.
Hartelijk dank voor je attente manier van werken, je begrip, je duidelijk communiceren en je precisie.
Wanneer er een bekende van mij overlijdt zal ik je van harte aan bevelen.
 
Hoe bijzonder
We zijn zo dankbaar dat jij op onze weg bent gekomen om bij het laatste afscheid van Richard te helpen.
Gewoon een vrouw die ‘onder ons’ wensen vervult. Heel intiem het afscheid in de tuin van de ouders.
Iets anders en beters hadden we ons niet kunnen wensen. Petje af. Nogmaals bedankt.