06 1998 50 15 (bereikbaar 24/7) info@onderonsuitvaart.nl

Ze geloven het zelf ook bijna niet. Maar toch is het zo.
Ze zijn niet de enige. Daarom deel ik dit verhaal. Mijn vader en zijn vrouw zijn beiden in de 80 (de foto hierboven is ‘m niet 🙂 ).
Zij hebben relatief laat een ‘pakketverzekering’ afgesloten bij een grote uitvaartverzekeraar (2008). De premie is daardoor vrij hoog: hij betaalt €60,- en zij €40,- per maand. Bij overlijden zijn ze verzekerd voor ‘een pakket aan producten en diensten’. De waarde van de polis is ruim €6000,- euro. Ze dachten daarmee aardig goed gedekt te zijn, ook omdat er een vrij te besteden budget van €1600,- opgenomen is. ‘Als we wat vergeten zijn kan dat daaruit betaald worden’, zo redeneren zij.

Wat zit in hun pakket?
Het pakket lijkt aardig omvattend. Voor een leek. De op mijn verzoek door de verzekeraar geschatte tarieven, lijken ook niet overdreven hoog. Wel zie je bijvoorbeeld dat post 1 en 2 samen al hoger is dan het tarief van Onder Ons. De laatste verzorging is bij Onder Ons opgenomen in tarief terwijl het in het pakket van mijn vader en aparte kostenpost is.

1. regelen en begeleiden uitvaart* 1600,–
 2. laatste verzorging 500,–
 3. eenvoudige kist 600,–
 4. overbrengen en opbaren 500,–
 5. 1 volgauto op dag van uitvaart 500,–
 6. dragers op de dag uitvaart (6) 600,–
 7. 100 kaarten en 150 bedank krt. 400,–
 8. acte van overlijden 13,–
 9. condoleanceregister 35,–
 10. draaiboek dag van uitvaart*
 11. nazorgboek 12,–
 12. nazorggesprek*
 13. vrij te besteden budget 1600,–
 Totale waarde 6360,–
 * posten = uren uitvaartbegeleider

 

OEPS!
Bij nadere beschouwing blijkt echter, dat er een essentieel onderdeel niet is opgenomen in het pakket. De kosten van de begrafenis zelf, of -in haar geval- de crematie zijn NIET opgenomen in het pakket! Omdat ze geen ervaring hebben met de ‘benodigde posten’ is het hen niet opgevallen wat er ontbreekt in het pakket. Wat er bijvoorbeeld ook niet in zit: zijn rouwzegels, een advertentie, catering na de afscheidsbijeenkomst, bloemen, notariskosten, steen graveren en herplaatsen, al gauw 5660,– samen.

Haken en ogen
Als familie zitten er eigenlijk 3 haken en ogen aan dit pakket:

1) wat we niet afnemen en wel in het pakket zit.
De posten die we niet gaan afnemen en die wel in het pakket zitten zoals, opbaren in opbaarlocatie (doen we thuis), dragers (doen we zelf) rouwauto (we gebruiken eigen vervoer) en een volgauto.
Daar krijgen we niets voor in de plaats.

2) wat niet in het pakket zit en wel moet
De posten die niet in het pakket zijn opgenomen maar wel noodzakelijk zijn, zoals de kosten voor de begrafenis /crematie, de koffiekamer of catering, rouwzegels, die moeten we uiteraard (bij)betalen.

3) wat we anders willen doen
De dingen die we die we anders willen doen, waaronder een andere kist, een andere kaart, een andere begraafplaats elders in het land en niet de dichtstbijzijnde zoals in de voorwaarden staat.
Daarvoor krijgen we niets in mindering. Dus de 600 euro ‘voor een eenvoudige kist’ wordt niet in mindering gebracht op de kist die we wel willen. We krijgen geen ‘400 euro voor de kaart’ als we een andere kaart willen dan hun standaard kaarten.

Samenvattend
Ze krijgen dus in geen geval de totale ‘commerciële waarde’ van € 6360,- Daarnaast moeten ze rekenen op zo’n € 5660,- euro bijbetalen voor wat niet in het pakket zit en wel moet. Kritisch bekeken kunnen we in dit geval alleen de ‘vrij te besteden post’ goed gebruiken. De rest doen we niet, zelf of anders.

Zelf doen
Gaan we –ook nog- naar een andere uitvaartbegeleider dan die van hun, dan krijgen we voor dit pakket slechts 1500 en de post ‘vrij te besteden budget’, samen 3100,- euro. Dat is de zogenaamde ‘externe waarde’ van het pakket. Gaan we alles zoveel mogelijk zelf doen, dan kunnen van het eindbedrag dus de 3100,- ‘externe waarde’ van de verzekering aftrekken. Het restbedrag is dan toch nog altijd fors lager dan dat we bij de grote verzekeraar blijven en moeten bij betalen voor alles wat niet in het pakket zit of wat we anders willen!

Premievrij maken of aanpassen
Als we het pakket niet gaan afnemen zoals het is en we bovendien een behoorlijk aantal dingen anders willen doen… dan zijn we goedkoper af en meer tevreden wanneer we de verzekering ‘premievrij’ maken. We krijgen dan slechts ‘de externe waarde’ bij overlijden. Maar elke maand dat ze nu geen premie meer hoeven te betalen, bespaart hen nu al 100 euro, dus 1200 euro per jaar.

Voor iedereen weer anders
Van alle Nederlanders heeft 70% ooit een uitvaartverzekering afgesloten. Soms van huis uit, of toen ze trouwden, een huis kochten, de kinderen geboren werden etc. De meeste mensen hebben echter geen idee wat voor verzekering en of wat ze willen gedekt kan worden door de verzekering.
Het lastige is dat elke verzekeraar andere voorwaarden heeft en ze bovendien allemaal allerlei verschillende pakketten hebben. Je kunt er dus niet in het algemeen iets over zeggen. Je moét er echt zelf een keer naar kijken. Ik weet het. Daar heb je echt geen zin in. Ik ga je helpen toch even te kijken hoe dit in jouw geval zit.

Als je wilt, kijk ik even mee
Ook als je nog heel lang leeft, is het beter er nu vast 1x naar te kijken – zo nodig bij te sturen- of te wéten dat je goed zit. Dat bespaart nare financiële verrassingen of akelige praktische beperkingen in de week na een overlijden.

Win een levensfeest t.w.v. € 1000,- euro
Als je voor 31 oktober 2018 een gesprek of verzekeringscheck aanvraagt bij Onder Ons of online de checklist invult: ‘ideeën over afscheid en uitvaart’ van Onder Ons Uitvaart, maak je kans om het levensfeest te winnen t.w.v. € 1000,-!

Laat je niet kisten door de commercie
Als tweede prijs verloot ik bovendien 10 boeken van Marieke Henselmans: ‘Laat je niet kisten door de commercie!’
Echt een aanrader! Ook als je m niet wint kan het uit. Want door dit makkelijk lezende uiterst informatieve boekje door te nemen bespaar je eenvoudig € 1000,- euro op je uitvaart of op de uitvaart van een naaste.

Vrij
Bel of mail gerust. Gesprekken om je ideeën in kaart te brengen of je verzekering te checken zijn bij Onder Ons Uitvaart gratis. Een gesprek of invullen van de checklist verplicht je tot niets.
Je bent en blijft vrij om te kiezen wie je als begeleider wilt tegen de tijd dat het nodig is.
Weet je genoeg? Doe het meteen! Je hebt niks te verliezen en zeker te winnen. De checklist staat voor je klaar: www.onderonsuitvaart.nl