06 1998 50 15 (bereikbaar 24/7) info@onderonsuitvaart.nl

Liever niet

Denk jij ook liever niet aan de dood en wat dat kost? Heb je ook ooit een verzekering afgesloten maar eigenlijk geen idee wat erin staat? Of heb je bewust géén verzekering, maar weet je ook niet wat je zou moeten reserveren?

Hierbij wat rust. Ik geef je bespaartips. Dan hoef je minder te sparen, te verzekeren of je zorgen te maken. Je hoeft alleen maar te kijken welke tips bij jou passen. Al heb je wel een beetje moed nodig om er naar te kijken. Heel eventjes dan.

Neem regie

Om te beginnen ben je altijd vrij om te kiezen wie de uitvaart begeleidt, ongeacht waar je verzekerd bent. En: een uitvaartbegeleider is niet verplicht. Zo nodig of gewenst coach ik op afstand of voor een paar uurtjes. Omdat ik echt geloof dat het afscheid mooier wordt en beter passend, wanneer naasten het samen zelf doen.

Top 10 bespaartips:

  1. Thuis opbaren is verreweg het goedkoopst, heel persoonlijk en daardoor precies passend. Je kunt zelf de overledene wassen, kleden en opbaren. Oke, niet iedereen wil dit, maar vaak is er wel iemand in de familie of vriendenkring die wil helpen.
  2. Een advertentie kost veel geld. Wil je dat perse? Voor wie? En bereik je hen zo?
  3. Maak zelf de kaart op, gebruik een eigen foto en print of kopieer de kaarten zelf (doen uitvaartleiders ook).
  4. Maak zelf een kist of wade.
  5. Vraag iemand uit de vriendenkring om foto’s of video opnames te maken (liefst 2).
  6. De laatste rit mag ook met een eigen auto, camper of boot. Een rouwauto is dus niet verplicht.
  7. Besparen kan je ook op bloemen. Wil je echt rouwbloemstukken? Of net zo lief een mooi boeket op vaas, laat je ieder 1 bloem meenemen of bloemen uit eigen tuin.
  8. De afscheidsbijeenkomst kun je (ergens) thuis houden in plaats van in het crematorium of zaaltje bij de kerk. Of wellicht is een je clubgebouw passend?
  9. Draag de overledene zelf, zo nodig m.b.v. een rijdende baar.
  10. Voor bij de koffie, bak zelf taarten of -als je het ècht graag wilt- cake. Of vraag dat aan vrienden, buren of anderen die ook graag iets willen doen.

Wil je helemaal niet alles zelf doen!?

Het gaat er natuurlijk ook niet om dat je alles in je eentje zelf moet doen maar dat je de hulp die mensen van nature aanbieden, aanvaard. Het mooie is dat het voldoening geeft, dat je samen het geheel maakt dat kloppend is, in de geest van de overledene en passend bij diens naasten.

Wat je ook kunt doen is online offertes aanvragen via uitvaart.nl/ uitvaartoffertes.nl. Je vult een format in, geeft je email adres op en krijgt vervolgens offertes van uitvaartbegeleiders in de regio.