06 1998 50 15 (bereikbaar 24/7) info@onderonsuitvaart.nl

Koelen, thanatopraxie of biologisch?

Opbaren, misschien een onderwerp waarvan je denkt, waarom zou ik dit willen weten? Simpel, om te kunnen kiezen in de week na een overlijden van een naaste, is het handig tevoren te weten welke mogelijkheden er zijn.

1) Koeling

Meestal wordt een koeling gebruikt. Onder het lichaam van de overledene wordt een koelplaat geplaatst of, onder de kist bij een kistopbaring. Aan de koelplaat zit een slang met een motor. De motor maakt geluid en gaat zo nu en dan aan en uit (zoals een koelkast). Sommige mensen ervaren dat als onprettig. Het lichaam van de overledene wordt koud, daardoor kan het -meestal- goed bewaard worden tot de dag van de uitvaart.

2) Thanatopraxie ofwel een lichte vorm van balseming

Sinds 2010 is ook steeds vaker ‘een lichte vorm van balseming’ mogelijk ofwel thanatopraxie. Bij deze vorm van opbaren krijgt de overledene een behandeling die een beetje vergelijkbaar is met dialyse. Het bloed uit de bloedbaan wordt vervangen door een conserverende stof en er wordt zoveel mogelijk vocht uit het lichaam gehaald. Hierdoor kan de overledene -bijna altijd- goed en zonder koeling worden bewaard tot de dag van de uitvaart. De overledene houdt een natuurlijke kleur, voelt niet koud aan en ook de kamer waarin de overledene is opgebaard hoeft niet koel of koud te zijn.

Bio Sac 200

De nieuwe manier van opbaren is: ‘conserfile nature’ ofwel Bio Sac 200. Het is bijna te simpel om waar te zijn. Twee zakjes van 200 gram met actieve koolstof en klei worden op de buik van de overledene geplaatst. Hierdoor kan het lichaam tot de dag van de uitvaart worden bewaard. Deze methode is nieuw in Nederland maar effectief en veelvuldig toegepast in Spanje, Frankrijk en Zuid Amerika. Het lichaam houdt een natuurlijke kleur, blijft aanraakbaar en soepel omdat het niet zo koud voelt, terwijl ook de omgevingstemperatuur in de kamer niet koud of koel hoeft te zijn. Het komt op het volgende neer:
De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het opruimen van ons lichaam zijn gedurende je hele leven al aanwezig in je darmen. Na het overlijden verandert de PH waarde (zuurtegraad) omdat er geen zuurstof meer bij komt. De Bio Sac 200 zakjes -met actieve koolstof en klei- onttrekken vocht en het beïnvloeden de zuurtegraad, zodat de voedingsbodem voor de bacteriën tijdelijk wordt vertraagd.

Voordelen:

* 100% biologisch, ecologisch, natuurlijk en duurzaam
* 100% biologisch afbreekbaar
* geen koeling of ‘operatie’ (thanatopraxie) nodig
* lichaam van de overledene is prettig aanraakbaar
* de kamer hoeft niet koel of koud te zijn
* geen nare geuren,
* hechten van de mond hoeft niet
* incontinentiemateriaal niet nodig
* relatief goedkoop

Nadelen:

Geen andere dan bij koeling of thanatopraxie. Er is geen 100% garantie te geven dat het opbaren goed gaat gedurende de week van afscheid tot de dag van de uitvaart. Elke situatie is anders en elk lichaam reageert anders.