06 1998 50 15 (bereikbaar 24/7) info@onderonsuitvaart.nl

De foto presentaties waarin het leven van de overledene de revue passeert, ze zijn bijna niet meer weg te denken bij uitvaarten. We worden verrast door delen van het leven die we niet gekend blijken te hebben. De foto’s uit de vroege jeugd, het gezin van herkomst, vakanties, hobby’s, trouwfoto, (klein)kinderen, familiefeestjes, afscheid van collega’s… het hele leven komt voorbij.
Nu iedereen met de telefoon dagelijks foto’s maakt ‘die uit het leven gegrepen zijn’, zal de rol van beeldmateriaal tijdens uitvaarten alleen maar toenemen.

Na één kopje koffie wist ik het. René is een vakman met een bijzondere meerwaarde die 3-voudig hout snijdt als het gaat om foto presentaties voor de uitvaartplechtigheid:

  • hij ontzorgt de familie en laat het leven van de overledene tot z’n recht komen
  • hij ontstresst de uitvaartbegeleider
  • en faciliteert de uitvaartlocatie

Hoe?
Hij doet dat met een soepel lopende, perfect getimede, professionele ogende op maat gemaakte persoonlijke levenspresentatie van de foto’s die de familie heeft aangeleverd.

Eye-opener
Heel kritisch heb ik er eigenlijk nooit naar gekeken. De sfeer die uit de beelden, spreekt voor zich. Het gaat om het idee, indrukken, een greep uit het leven. Hoe belangrijk is het, kan je je afvragen.

Maar aan de andere kant, de uitvaart is wel het moment waar je met de familie de hele week naartoe hebt gewerkt. Het moment dat alle gasten komen en er letterlijk een uur of langer voor gaan zitten. Een laatste grote gezamenlijke terugblikken op het leven van de overledene. Als je zo beschouwt kan het eigenlijk bijna altijd beter. Het is immers vaak een allegaartje van verschillende momenten in de tijd, verschillen in kwaliteit, verkleurde, gescande en digitale foto’s komen voorbij zoals ze bij wijze van spreken in de schoenendoos zaten. Op het scherm verschuiven de zwarte balken naast de foto’s mee met de verschillende maten foto’s.

Hoe gaat dat dan?
Natuurlijk blijft het veel werk om alle foto’s uit te zoeken en de geschikte te selecteren. Sommige families trekken er samen een dag voor uit. In andere families stort één persoon zich op de klus en is er de hele week zoet mee.

Vervolgens zorgt René dat het tot één geheel wordt gemaakt en bijzonder goed tot z’n recht komt. Foto’s worden bijgewerkt, formaten aangepast De omlijsting van de presentatie wordt zo opgemaakt dat de kleur, symbool of een beeld uit de rouwkaart terug komt. De presentatie zelf wordt geautomatiseerd afgesteld op de muziekstukken. Er zit zelfs een instructie bij -met elk muisklik moment- voor de medewerker van de afscheidslocatie.

Vanaf het moment dat de gasten binnen lopen tot het de laatste klanken van laatste muziekstuk loopt de hele bijeenkomst op rolletjes. Menig uitvaartleider en afscheidslocatie tekent daarvoor, terwijl de familie alleen maar dankbaar is. Wil je er meer van weten of kennismaken?

René G. van Dijk | rene@mmpro.nl | +31 6 80 08 61 96 | www.mmpro.nl